torstai 16. huhtikuuta 2015

Ajatuksesta E-Kirjaksi, Valon Sota

Ajattelin hieman avata kirjoitusprojektia, jonka Nordlandin Kronikat - Valon Sota vaati, ennen kuin se saatiin niputettua kirjaksi ja myyntiin.

Kansikuva: PappaArtwork
Itse kirjasta sen verran, että Valon Sota on ensimmäinen www.kirjoittaja.fi - palveluun ladatuista novelleista koottu e-kirja. Sitä on tosin täydennetty ennen julkaisemattomilla osioilla, ja kaikki Kirjoittaja - palvelussa julkaistut osiot on uudelleenkirjoitettu ja täydennetty palautteen jälkeen.
Nordlandin Kronikat - Valon Sota on myynnissä Elisa Kirja - palvelussa,
https://kirja.elisa.fi/ekirja/valon-sota-nordlandin-kronikat
sekä
Dimcos - kirjakauppapalvelussa,
https://www.dimcos.com/dimcos-webui/dimcos/content/824/d/Valon_Sota.html?locale=en_GB

Valon Sota alkoi muodostua vuonna 2011 työnimellä Takharin Tarina. Päähenkilö, epäkuollut barbaarisoturi, perustuu ideoinnista pitkälti vastanneen Matti Nurisalon World of Warcraft pelihahmoon. Matti loi ajatuksen ympärille maailman, ja minä (Aapo Leisiö) kirjoitin ensimmäisen kappaleen tarinaan. Tämän jälkeen, seuraavien vuosien aikana, ilman suurempaa kiirettä, kirjoitimme Matin kanssa lisää osioita. Kirjoitustyö oli leppoisaa, ja muun muassa kolmatta osaa Takharin koettelemuksista, joka päätyi kirjan viimeiseksi kappaleeksi, työstettiin vuokramökillä lähellä Savonlinnaa, makkaran tuoksuisessa ja oluen huuruisessa miljöössä :D Tuohon aikaan ei varmaankaan ollut vielä selvää, tehdäänkö lopputulemasta e - kirja vai laitetaanko se perinteiselle kustantamokierrokselle.

Kansikuvaluonnos: Aapo Leisiö
Osiot ladattiin www.kirjoittaja.fi - palveluun jo siitäkin syystä, että tuohon aikaan (2011) sivustolla ei juuri novelleja ollut, ja halusin sinne täytettä. Tämä sinetöi teoksen kohtalon omakustanteeksi ja e-kirjaksi, sillä www.kirjoittaja.fi - palvelun pohjimmainen tarkoitus on tuottaa e-kirjoja sekä painettuja teoksia sivustolle ladatuista julkaisuista. Valon Sota oli mainio tapa harjoitella omalla tuotannolla. Kuvittaja löytyi omasta kaveriporukasta, kuten myös kansikuvan tekijä. Näiden kanssa kannattaa myös olla huolellinen, sillä ensivaikutelma on todella tärkeä. Yllä on PappaArtwork kansikuva lopullisessa muodossa, ja tuossa vieressä kirjailijan ajatus ulkoasusta. Alla Sami Heikkisen piirtämä kuva Takhar Kärsivällisestä.

Kuva: Sami Heikkinen
Kun käsikirjoitus oli viimein, vuonna 2014, hiottu lopulliseen muotoon, ja luetettu kaikilla, jotka sen suinkin halusivat lukea, alkoi hankalin osuus. Ensin piti löytää kauppakanava e-kirjalle, joka ei ollutkaan aivan niin yksinkertainen juttu, sillä mietittiin missä olisi mahdollisuudet menestyä, miten kirjan saisi noihin kanaviin ja oliko jollain palvelulla halu myydä yksinoikeudella.
Lopulta päädyttiin Elisa Kirja ja Dimcos palveluihin parista syystä. Elisan palvelu on varmasti Suomen tunnetuin ja kattavin, kun taas Dimcokselta, oikein käytettynä, on mahdollisuus saada oma e-kirjakauppa omille verkkosivuille. Hinnat ja katteet ovat molemmissa hyvin paljolti samankaltaiset. Kirjan tekijälle jää arvonlisäveron ja kulujen jälkeen noin puolet (hieman yli) kirjan hinnasta.

Seuraavaksi, kun kirjoille haettiin ISBN - tunnuksia Kansalliskirjastosta, ei sekään tapahtunut niin yksinkertaisesti, kuin olin ajatellut. Piti tietää kirjan formaatti, ja kun Kansalliskirjastosta kysyttiin, onko kyseessä, ePub, pdf, HTML tai joku muu e-kirjaformaatti, niin täytyy sanoa, että meni sormi suuhun. Tässä yhteydessä voinkin suositella, että kannattaa todella tuntea joku, jolla on näistä asioista tietämystä. Kirjakaupat kyllä kertovat, mitä haluavat ja missä muodossa, mutta jonkun täytyy esimerkiksi wordit vääntää oikeaan muotoon. Tähän on kyllä ihan yrityksiäkin, jotka osaavat, mutta hinnoittelusta en tiedä, sillä olen etuoikeutetussa asemassa ja tunnen ihmisen, joka näistä ymmärtää.

Ja kun kaikki tekninen jargoni on saatu nippuun, lähetetään tiedostot tai ladataan ne myyntikanavaan. Peräänkuulutan tässä vielä huolellisuutta kirja- ja kirjailijaesittelyssä, sillä muutoin esimerkiksi Elisan asiakaspalvelija saattaa joutua korjailemaan virheitä jälkikäteen ;)

Kesän aikana on tarkoitus julkaista ensimmäinen e-kirja www.kirjoittaja.fi - sivuston novellikokoelmista, jotka on koostettu vuonna 2013 julkaistuista teoksista, ja seuraava, vuoden 2014 julkaisuista, olisi tarkoitus saada myyntiin tulevan syksyn / ensi kevään aikana. Molemmat osiosta "Muut". Lisäksi www.kirjoittaja.fi - palvelun osioista "Romantiikka", "Jännitys & Toiminta" sekä "Scifi ja Fantasia" tuotetaan novellikokoelmat vuoden 2015 / 2016 aikana. Sinunkin novellisi voi olla mukana!

Ei muuta, kuin paperia koneeseen ja E-Kirjaa tulille! :D


www.kirjoittaja.fi - logo by PappaArtwork