sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Apua scifi - tarinan kirjoittamiseen

Edellisessä kirjoituksessani pohdiskelin scifiä (tieteisfiktiota) yleisesti ja ajattelin nyt ottaa kantaa sen kirjoittamiseen. En itse voi väittää olevani mikään suuri tieteiskirjailija, mutta toivottavasti joku kaivaa tästä intoa omiin ponnisteluihin.

Kuten kaikessa kirjoittamisessa, mielestäni homma lähtee liikkeelle suunnittelulla. Kuka on päähenkilö, mitä muut henkilöt ovat, missä tapahtumat käyvät toteen ja mitkä ovat tarinan teema ja aihe. Päähenkilöön ja muihin henkilöihin palaan myöhemmin, mutta jostain syystä haluan aloittaa yleisemmestä asiasta eli siitä, minkälaista scifiä halutaan kirjoittaa.
Listasin alle muutamia ajatuksia ympäristöistä.
Kuva: Alapo80
- Sijoittuvatko tapahtumat maahan vai avaruuteen? Eletäänkö nykyhetkessä vai tulevaisuudessa?
- Liittyykö tarinaan yliluonnollisia asioita, pelkkää tekniikkaa vai jokin iso mullistava (jo tapahtunut) asia, joka luo phjan koko touhulle?
- Haetaanko tarinalla kannanottoa johonkin yhteiskunnalliseen asiaan (esimerkiksi eläintensuojelu tai vastaava, kuten www.kirjoittaja.fi - sivuston novellissa Nasu, geenimuuntelun riemuvoitto käyttäjältä kotikirjailija) vai onko tarkoitus tehdä vain viihdyttävä, omia mielenkiinnonkohteita mukaileva tarina?
- Liittyykö tarinaan ainoastaan ihmisiä, ja jos ei, minkälaisia ovat muut olennot ja miksi niitä on?

Kun ylläoleva on selvillä, on tarinalle muodostumassa jo kovaa vauhtia runko. Seuraavaksi tuntuu luontevalta suunnitella hahmot. Päähenkilö oletettavasti on tässä vaiheessa jo selvillä, mutta mielestäni on tärkeää miettiä päähenkilöön liittyen seuraavia asioita:
- Mitkä ovat päähenkilön kyvyt? Eli liittyykö päähenkilö tarinaan vain "normaalina" ihmisenä tiettyjen, mukaantempaavien tapahtumien kautta, vai omaako päähenkilö esimerkiksi psionisia voimia, taistelupanssarin, jonkin mullistavan kyvyn (supervoimia, aistimuksia tai muuta) tai onko päähenkilö itse kenties avaruusolio tai muu yliluonnollinen olento.

Seuraavaksi muiden henkilöiden kimppuun. Nämä tosin varmasti täydentyvät vielä kirjoittaessakin, kun juoni muotoutuu lopulliseen muotoonsa, mutta alla pari huomionarvoista seikkaa:
- Onko päähenkilöllä jokin merkittävä "päävastustaja" tai kumppani?
- Minkälaisia henkilöitä asuu tarinan ympäristössä? Ihmisiä lähiössä, sekalaista sakkia avaruusasemalla vai onko päähenkilö erakoitunut ja siitä syystä muut henkilöt ovat vaikka värähtelyitä energiassa tai supistuksia kosmoksessa, joita voi aistia vai kenties jotain kummia otuksia luolissaan, joiden kanssa päähenkilö tulee tai ei tule toimeen?
- Ketkä ovat juonen etenemisen, käännekohtien ja loppuratkaisun kannalta oleellisimpia henkilöitä? Mitä kykyjä heillä on ja miten he ovat päätyneet osaksi juonta? Onko päähenkilöä vastassa avaruusoliot, jokin suuri yritys tai korruptoitunut koneisto, rosvojoukko vaiko hänen omat ennakkoluulonsa, kokemuksensa ja ajatuksensa?

Melko lailla käsi kädessä henkilöiden kanssa kulkevat tarinan teema ja aihe. Tämä liittyy voimakkaasti myös ympäristöön ja tarinan taustoihin.
- Mikä on tarinan teema? Mikä on se kantava perusajatus, jonka varaan kaikki rakentuu? Teemoja voi olla esimerkiksi ahneus, vallanhalu, epätoivo, rakkaus tai kuolema.
- Mikä on tarinan aihe? Eli se, mistä tapahtumasta novelli kertoo. Esimerkiksi aiheena voi olla taistelu vapaudesta, joka on sidottu teemoihin ahneus ja anarkistisuus. Päähenkilö on joutunut anarkistisella planeetalla rahanahneiden orjakauppiaiden vangitsemaksi, ystävystyy jonkin  vangin kanssa, käyttää yliluonnollisia kykyjään vapautuakseen ja rankaisee mielipuolista rosvojoukon johtajaa. Näin ollen aiheen ympärille rakentuu jo vähintään kaksi "pääsivuhenkilöä".
Kuva: bkRiverdog

Aiheen muodostuminen helpottuu, kun teema on selvästi tiedossa. Myös henkilöiden ja näiden ominaisuuksien mieltäminen johdattelee väkisinkin kohti toimivaa tarinaa.

Otan vielä lyhyesti kantaa juoneen.
- Mistä tapahtumat alkavat ja kenen toimesta? Onko päähenkilö heti aluksi mukana vai kuvaillaanko ensin jotain toista henkilöä tai tapahtumaa?
- Mikä johdattaa päähenkilön kohti tarinan käännekohtaa? Sota, taistelu, rakastuminen, murha, pieleen mennyt koe tai joku muu tekijä?
- Käännekohta. Johtuuko toisesta henkilöstä vai päähenkilön omasta ideasta tai oivalluksesta? Liittyykö käännekohtaan kuolemia, sattumia, tekniikkaa, surua tai jotain muuta?
- Minkälaisen suunnan tarina saa käännekohdan jälkeen? Muuttuuko päähenkilön luonne? Karkaavatko asiat käsistä ja lopputarina koetetaan saada naruja taas ojennukseen? Ovatko asiat paremmin käännekohdan jälkeen? Ketkä henkilöt auttavat / vaikeuttavat nyt tapahtumia?
- Loppuratkaisu. Onko onnellinen vai onneton loppu? Kuoleeko joku vai rakastuuko joku? Löytääkö päähenkilö itselleen uuden tarkoituksen vai vaipuuko synkkyyteen ja vajoaa maan alle?

Mielestäni tieteisfiktiossa kaikkiin ylläoleviin kohtiin tulisi voimakkaasti liittyä ne tekijät ja ajatukset, jotka tekevät juuri Sinun tekstistäsi scifiä. Tämä on helppoa, jos seikkaillaan avaruudessa, mutta vaikeutuu, jos kyseessä ei olekaan perinteinen scifi.

Jos ylläolevasta mielestänne puuttuu jotain, tai olen joiltain osin sekava tai väärässä, niin kommenttia vaan tulemaan!

Ei muuta, kun uutta akkua laserkivääriin ja plasmaa eetteriin!

2 kommenttia:

  1. Hyviä pohdintoja ja ajatuksia! Minusta kirjoitusprosessi itsessään ei ole sen erikoisempi, kirjoitti sitten scifiä tai jotain muuta. Henkilöt, miljöö, teema, sanoma yms. pitää aina joka tapauksessa suunnitella ja miettiä. Tämä määräytyy varmaankin kirjoittajan mukaan ja on siis yksilöllinen asia, johon ei kaiketi välttämättä ihan yleispätevää sääntöä olekaan. Se on kuitenkin mielenkiintoinen kysymys, mitä on scifi! Missä menee raja ja miten scifi määritellään... Joskus tämä on melko vaikeaakin hahmottaa. Onko tämä osittain myös makuasia?

    VastaaPoista
  2. Scifiä kirjoittaessa olen pitänyt mielessä yhden hyvän nyrkkisäännön: älä mene tekniikan kuvauksessa yksityiskohtiin tai voit pahimmassa tapauksessa kirjoittaa itsesi ns. pussiin. On parempi jättää em. kaltaiset kuvaukset hieman epäselviksi, jotka lukija voi sitten mielessään täydentää ja selittää itselleen mielekkäimmällä tavalla.

    Loppujenlopuksi scifissäkin oleellisinta on tarina ja henkilöt sekä heidän väliset suhteet.

    VastaaPoista