torstai 14. maaliskuuta 2013

Apua kirjailijaksi haluavalle: Saate kustantamoon

Näkemykseni mukaan elämä on miltei jatkuvaa myyntiä, ainakin silloin, kun ollaan muiden kanssa tekemisissä.

Myynnissä on kuitenkin aina sellainen harmillinen puoli, että vaikka tuote olisi kuinka hyvä, kaikki eivät sitä suostu ostamaan suoraan. Oli sitten kyse ajatuksesta, visiosta, mielipiteestä tai tuotteesta, se on osattava myydä!

Sama koskee käsikirjoituksen lähettämistä kustantamoihin. En voisi kuvitella turhempaa syytä saada hylkäyskirjettä kuin se, että saate ei ole kunnolla herättänyt kustannustoimittajan kiinnostusta! Käsikirjoitus voi olla hyvinkin kehityskelpoinen ja saatettavissa maaliin saakka uudelleenkirjoittamisella, mutta jos kustannustoimittaja ei saa Sinusta mielenkiintoista kuvaa, saattaa peli olla pelattu.

Kuva: TRF_Mr_Hyde
Mielestäni tärkeimmät seikat saatteessa ovat seuraavat:
Kuka Sinä olet?
Mitä Sinä olet tehnyt?

Ja nimenomaan tuossa järjestyksessä, sillä mielenkiintoiset ihmiset herättävät tunteita ja kun tunteet ovat pelissä, vain taivas on rajana.

Mitä siis kirjoittaa saatteeseen itsestään?
Kirjoita saate selkeässä järjestyksessä ja pyri tuomaan itsestäsi seuraavat asiat (naamioituna) tekstiin.
- Koulutus ja nykyinen toimi (kiinnostuksen kohteet).
- Historiasi kirjoittajana ja miten päädyit kirjoittamaan juuri valitsemastasi aiheesta (miksi olen kiinnostava kirjailija?).
- Mitä olisit valmis tekemään oman kirjasi eteen (motivaatio ja halu)?

Mitä kirjoittaa saatteeseen käsikirjoituksesta?
- Aihe ja teema pähkinänkuoressa (genre ja miten teos mahdollisesti poikkeaa muista vastaavista).
- Päähenkilö ja juoni (tämän tulisi herättää kustannustoimittajan kiinnostus).
- Yleiset tiedot kuten pituus (onko kyseessä vain yksi kirja vai kenties sarja) ja arviosi kohderyhmästä (tietoja, jotka kertovat heti, voiko teoksessasi olla mahdollisuuksia kustantamolle).

Isoin ongelma tässä taitaa olla se, että miten saat kaiken mahtumaan yhdelle A4-kokoiselle arkille. Suosittelenkin että ensin kirjoitat niin laveasti ja kattavasti kuin pystyt, referoi sen jälkeen. Mieti referoidessasi, mitkä asiat ovat todella sellaisia, joita itse kustannustoimittajana haluaisit tietää, ja jätä muu rohkeasti pois.

Käytä saatteen pohjana jotain virallista pohjaa, kuten esimerkiksi CV:n pohjaa. Mallin löydät esimerkiksi täältä. Tuo ei täysin käy saatteen kanssa yksiin, mutta nimi ja muut tarvittavat tiedot on siitä hyvin saatavilla.
Virallinen pohja sen takia, että saatteesi on selkeä ja hyvännäköinen.

Tarkasta saatteesi riittävän monta kertaa, ja vaikka luetuta se jollain, sillä isot kirjoitus- ja huolimattomuusvirheet tässä kohtaan eivät anna Sinusta kovin hyvää kuvaa kirjailijana (voin tämän sanoa omakohtaisesta kokemuksesta). Muista kappalejaot jokaisen "aiheen" välissä, älä kirjoita yhteenmenoon.

Pähkinänkuoressa saatteen tarkoitus on kertoa kaikki tarvittava Sinusta ja käsikirjoituksestasi niin, että se herättää mielenkiinnon paneutua tekstiin kunnolla. Lisäksi saatteessa täytyy olla tarvittavat yhteystiedot, sellaiset, josta Sinut varmasti tunnistaa ja tavoittaa!

Lisäksi saatteessa voi kertoa, jos on aikonut kirjoittaa esimerkiksi salanimellä. Tämäkin voi olla erittäin mielenkiintoinen yksityiskohta!

Toivon kaikille menestystä käsikirjoitusten lähettämiseen ja jos kaipaatte palautetta kirjoituksillenne, sivustolle www.kirjoittaja.fi voi laittaa katkelmaa, niin arvostellaan!

Ei muuta kun paperia koneeseen!

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia paljon! Tämä selkiytti asioita huomattavasti.

    VastaaPoista
  2. Hei! Aapo kun ei ole valitettevasti pitkään aikaan päivittänyt blogiaan, niin olen sikamainen ja promoan omaa blogiani (toivottavasti et pahastu!):

    Jos kirjoittaminen ja kirjat ylipäätänsä kiinnostaa, niin kannataa suunnata Kirjailijan kellariin. Käsittelen kerran viikossa jotain kirjoittamiseen liittyvää aihetta, muun muassa miksi aloittelevan kirjailijan tulisi aloittaa novellista, mikä NaNoWriMo on ja mitä on sujuva dialogi. Sen lisäksi kerran viikossa kerron omasta kirjoittamisesta, arvioin kirjoja ja muuta mukavaa!

    Tervetuloa mukaan!
    http://kirjailijankellarissa.blogspot.fi/

    VastaaPoista