sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Ajatuksia Scifiin liittyen

Lueskelin tuossa www.kirjoittaja.fi sivuilta tuoreimpia Scifi-novelleja ja huomasin, että ne ovat melko kaukana sellaisesta Scifistä, jota itse miellän aiheeseen kuuluvaksi. En toki väitä, että ne eivät aiheeseen kuuluisi. Jäin asiaa pohtimaan ja lueskelin aiheesta netistä ja ymmärsin joitain mielenkiintoisia asioita, joihin ajattelin ottaa kantaa.

Kuva: Patrick Hoesly
Perustietolähteenä selailin wikipediaa, joka antaa Scifille (suomeksi tieteisfiktio) muutamia peruslähtökohtia. Ajatuksena scifi käsittelee tieteen ja tekniikan vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan. Lisäisin tähän vielä sen, että nämä vaikutukset ilmenevät muotoina, joita vielä ei ole toteutettu tai asioina joita ei ole tapahtunut tai mahdollisesti edes tule tapahtumaan.
Huomasin myös, että keskustelupalstoilla scifi-kategoria mielletään Star Wars - tyylisinä avaruusseikkailuina tai jonkin sattuman kautta tapahtuneina mullistuksina kuten ydinsodan jälkeinen maailma outoine teknologisine ratkaisuineen tai muuten muuttuneena maailmana omituisuuksineen.

Scifiä ovat mielestäni myös muunlaiset tarinat, jotka kohdistuvat aikaan, jossa elämme ja haluaisin nostaa esiin yhden esimerkin www.kirjoittaja.fi - sivustolta. Käyttäjän Naispaholainen kirjoittaman novellin VUOROVAIKUTTEISTA, joka mielestäni poikkeaa hyvin paljon sellaisesta tieteisfiktiosta, johon olen tottunut ja jollaista olen itsekin kirjoittanut. Tarinassa nainen, normaalin "tylsän" arjen keskellä eksyy elokuviin, joka pohjautuu aivoaaltoihin, joita katsojien päissä kulkee heijastaen ne valkokankaalle. Voisiko tulevaisuudessa olla jotain tällaista?
Aihe on sikälikin mielenkiintoinen, että tutustuin tuossa taannoin laitteeseen, jolla tietokonetta voisi ohjata pelkällä ajatuksella eräänlaisen scifi-henkisen, päähän laitettavan kypärähäkkyrän avulla. Siinä vasta aihetta novelliin tai jopa kirjaan, kun virus iskeytyy käyttäjän aivokoppaan tai joku "härkkii" nettisurffailijan aivoja.

Kuva: Eugenia Loli
Scifiä yleisesti tutkiessani rupesin miettimään, että voidaanko myös James Bond - elokuvat laskea scifiin, vai onko kyseessä vain huipputekniset ratkaisut, joita on jo käytössä? Sama kysymys koskenee myös Batman - elokuvia ja useita muita vastaavanlaisia pätkiä. Sillä helposti vain sellaiset elokuvat, kuin Herrasmiesliiga ja Riddickin aikakirjat mielletään scifinä.

Huomasin myös, että vaikka scifi - tarinoissa ja elokuvissa keskitytään paljolti avaruuteen ja siihen liittyvään teknoogiaan, ei "perushumanoideja" käytetä aiheina kovinkaan usein. Tarkoitan tällä sitä, että vain harvat scifi - teokset keskittyvät muun muassa UFO: Enemy Unknown - pelin tyylisesti siihen, että ihmiset joutuisivat kosketuksiin avaruusolioiden kanssa keskellä omaa "suppeaa" tietoisuuttaan niin, että nykyäänkin monen tahon totena pitävät avaruusoliot liittyisivät niihin. On tietysti sellaisia elokuvia kuin Maailmojen sota, mutta näkemykseni mukaan ne kuitenkin ovat hieman harvalukuisempia.

Toivoisin kannanottoja näkemyksiini ja jos jollain on tiedossa mainitsemiani "poikkeavia" scifi - tarinoita, novelleja tai elokuvia, niin toivoisin tietoa myös niistä.

Ajattelin naputtaa muutaman sanan myös scifin kirjoittamisesta, mutta turhan pitkäksi paisuisi, joten jätän sen seuraavaan kirjoitukseen!

I want to believe!

2 kommenttia:

 1. Ihan puhdas tieteiskirjallisuushan taitaa olla aika epämuodikasta nykyään, vaikka Hollywood suoltaakin vuosittain kaikenlaisia scifi-tekeleitä liukuhihnalta. Ne nyt kannattaa ehkä kirjoittajana jättää omaan arvoonsa.
  Huomattavasti kiinnostavampia ideoita löytyy ihan klassisesta tieteiskirjalliuudesta: Clarke, Asimov, Heinlein, Pohl jne tai sitten modernimmista, vaikka John Brunner, Michael Moorcock, Lucius Shepard, Ian M. Banks, Alister Reynolds, Vernon Vinge ja mitä näitä nyt onkaan.

  Erityisesti kannattaa tutustua suomalaisten tieteisseurojen lehtiin: Portti, Tähtivaeltaja, Spin, Usvazine ja Kultakuoriainen, sillä Suomessa tieteisnovellit ovat todella korkeatasoisia ja usein jopa parempia kuin anglo-amerikkalaiset vastineensa.

  VastaaPoista
 2. Moi Ville Kalle!

  Tuosta muodikkuudesta olen kanssasi samaa mieltä! Kuitenkin mielestäni niitä Hollywoodin pätkiä on ihan viihdyttävä seurata! :D

  Kiitos todella paljon listaamistasi tekijöistä! Täytyy tutustua, minkälaista tuotantoa sieltä on lukijalle kirjoitettu.

  Lehdistä Tähtivaeltaja ja Usvazine olikin tuttuja, mutta nuo muut täytyykin ottaa tutkinnan alle! Kiitos paljon näistäkin!

  Sen verran täytyy sanoa, että itse kirjoittajana koen kuitenkin helpommaksi tuon perinteisemmän linjan, ja tuntuukin, että aina ei täysin rahkeet ja mielikuvitus riitä "korkealentoisempiin" tuotoksiin. Koen itse, että perinteiset tähtilaivue ja laserpyssy aihealueet ovat helppoja keksiä ja kirjoittaa. Toisaalta taas kehittymisen kannalta on varmasti aiheellista tutustua esimerkiksi mainitsemiisi lähteisiin ja avartaa omaa katsantakantaa.

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista