sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kirjoittaminen: Miljöön luominen osa 1, Uskonto

Olen aina ihaillut niitä jotka pystyvät kehittämään juonia, joissa on näyttäviä sivujuonia ja mukaansatempaavia käänteitä. Pohdin kuinka niitä luodaan, ja millä juonesta, sivujuonesta ja tapahtumista saa uskottavia.

Ropecon 2013 tarjosi tähän vastauksen. Olin kuuntelemassa Taru Lepistöä, joka luennoi aiheesta Suunnittele uskontosi. Tajusin tuolloin että kaikki juonet ja tapahtumat alkavat miljööstä, ainakin uskon sen olevan niin.

Koeta esimerkiksi nähdä Taru Sormusten Herrasta ilman Mordoria, tai Walking Dead - sarja ilman zombeja synnyttävää tautia. Menee samaan kastiin kuin Tähtien Sota ilman Imperiumia tai Tuhkimo ilman ilkeää äitipuolta ja romanttista keskiaikaista maailmaa.

Otan tämän ensimmäisen osan teemaksi uskonnot, sillä tajusin että niillä on erittäin suuri iskuvoima juonten tapahtumiin ja miljöisiin. Uskonnot vaikuttavat motivaaatioihin ja väkijoukkoihin.
Lainaan hyvin paljon Tarun ajatuksia sillä ne avasivat omat silmäni.

Nyt täytyy kuitenkin huomata että kyse on kirjoittamisesta yleensä, ja miljöö voi siis olla tuntemamme maailma, jolloin tiettyjen asioiden muokkaaminen kannattaa pitää rajattuna, ja kuitenkin kirjoittajan on hyvä tiedostaa taustat ja hyödyntää niitä esimerkiksi henkilöhahmojen motivaatioiden lähteenä.

Jos luot oman miljöön (maailma, tai suppea osa siitä), mieti seuraavat asiat ensin.
- Mihin ihmiset uskovat (joko valtaosa, kaikki tai pieni osa).
Kuva: OnlyByGrace
- Onko miljöössä mahdollisuus törmätä uskon lähteisiin (jumalat tai vast), ja onko tieto niiden olemassa olosta todistettua vai pelkästään luettua ja kuultua.
- Mitä mahdollisia rituaaleja, materiaalisia esineitä tai myyttejä uskontoihin kuuluu.
- Kuuluuko uskontoon yleensäkään jumalia vai onko kyseessä luonto, henget tai vastaavat.
- Miten eri uskonnonharjoittajat suhtautuvat toisiinsa tai ateisteihin (jos sellaisia on).
- Mikä uskontojen mielestä on sopivaa, mikä paheksuttavaa ja mikä rangaistavaa.

Nuo asiat ovat suoraan Tarun luennolta ja vaikuttavat moneen asiaan, vaikka varsinaisista jumalista tai uskonnoista ei olisikaan kyse. Ihmiset uskovat aina johonkin, ainakin itseensä. Tai jos ei usko niin kenties tarina ei ole tarpeeksi kiinnostava kirjoitettavaksi :D
Esimerkiksi jos tarinan ateisti päähenkilö kohtaa jumalan kadulla, se saattaa aiheuttaa juonen jo itsessään.
Päähenkilö (päähenkilöt) kuuluu vähemmistöön ja tekee myyräntyötä todellisen uskon tai oikeudenmukaisuuden puolesta.
Uskontojen väliset ristiriidat, rakkaus uskontoon vs inho luovat jännitteitä ja konflikteja. Miten myytit vaikuttavat miljööseen (naisten asema maailmassa jne.) tai kuinka kaupungit on suunniteltu jotta aurinko paistaa sinne juuri oikealla tavalla.
Kostoretket toisten temppeleihin, pako seurakunnasta oman toiminnan tähden, usko rahaan tai usko rakkauteen.

Mielestäni jopa klassinen Romea ja Julia perustuu tähän ajatukseen. Miljöö rakentuu kahden samaan asiaan uskovan perheen varaan, jotka kuitenkin vihaavat toisiaan. Ja kunnon konflikti syntyy mahdottomasta rakkaudesta.

Maailmaa luotaessa (esim. fantasia-aiheista)uskonnoista saa heti monia ristiriitoja, konflikteja, taustoja ja syvyyttä luotua pelkästään sillä, että miettii valtioille erilaiset uskonnot (vrt Kristinusko ja Islam keskiajalla). Sama koskee paikkoja eli pyhättöjä, rituaalisaaria, temppelikaupunkeja, pyhiinvaelluskohteita, suojapaikkoja jne.
Kun ihmisten uskon kohteet on kirjoittajalle selvillä, maailma syntyy itsestään niiden ympärille! Ja samaa rataa syntyy henkilöhahmot ja ristiriidat, eli se miksi joku on varastanut mikrosirun, salamurhannut majatalon omistajan joka tuki oppositiota, paennut perhettään jonka kaltaiseksi ei halunnut tulla tai lähtenyt vieraalle maalle palkkasotilaaksi. Mahdollisuudet ovat rajattomat kun motivaatiot on selvillä.
Liittyykö tähän kuvaan uskonto? Kuva: Western Sahara Project
Mainittujen aiheiden tiedostaminen ja suunnittelu luo varmasti useita sivujuonteita vaikka veljenä joka käy omaa taisteluaan säilyttääkseen asemansa perheensä silmissä jne.

Eli kun tiedät kenestä haluat kirjoittaa, mieti minkälainen miljöö päähenkilöä ympäröi. Juoni ja tapahtumat syntyvät varmasti helpommin.

Seuraavassa osassa koetan hieman syventää tätä pintaraapaisua.

Iso kiitos Taru Lepistölle joka provosoivan asunsa uumenista sai avattua minulle tämän asian!

Ei muuta kun uskonnot kuriin ja syvyyttä tarinoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti