lauantai 27. lokakuuta 2018

Kirjan kirjoittaminen: Henkilöhahmojen suunnittelu

Olen huomannut, että jos juoneen on hankala keksiä yksityiskohtia, käänteitä tai yllätyksiä, on luontevin tapa luoda näitä hahmojen kautta. Minulle se kaikki alkaa päähenkilöstä, tämän läheisistä ja ”taistelutovereista”, jos sellaisia mukaan kuuluu. Jos taas juoni seuraa vain yhtä ihmistä, tämän ajatuksia ja taistelua järjen rajamailla, on tämän henkilön kunnollinen suunnittelu vieläkin tärkeämpää.

Minun mielestäni hahmoa suunnitellessa, voi hahmon jakaa karkeasti kolmeen asiaan. Luonne, status ja taustat.

Luonne:

Kuva: Fantacor Ky
Netistä löytyy paljon juttuja ihmisten eri luonteenpiirteistä, joita voi selailla ja hyödyntää. Itse pidän jaosta neljään, eli sangviinikkoihin, melankolikoihin, koleerikkoihin ja flegmaatikkoihin. Ihmisellä on yleensä jokin näistä vahva ja toinen heikko. Sangviinikot on niitä, jotka ovat äänekkäitä, esillä ja käyttävät punaisia silmälaseja. Melankolikot ovat excel ihmisiä, joiden elämä ja laukku ovat järjestyksessä, ja jotka ovat aina ajoissa ja huomaavaisia. Koleerikot ovat sellaisia, joiden elämää ohjaa ”kunnia”, eli tekijöitä, jotka tarttuvat kiivaasti toimeen ja ottavat tilanteen haltuun. Flegmaatikot puolestaan helposti tyytyviä, sovittelevia ja taustalla tilannetta seuraavia, joiden kanssa kaikki tulevat erinomaisesti toimeen, jopa toiset flegmaatikot.
Näitä tutkimalla ja miettimällä hahmoille perusluonteen, on helppo suunnitella myös motiivit ja tapa puhua ja toimia. Ja nämä löytyvät ihan vaikka googlesta hakemalla.

Status:
Ammatti, sosiaalinen asema (tai mihin pyrkii), perhetausta, mitä on tehnyt ja mitä on valmis tekemään saavuttaakeseen pyrkimyksensä. Ja kun tätä peilaa luonteeseen, niin pystyy luomaan hahmoihin ristiriitoja, esimerkiksi syntyperältään menestyvään perheeseen on putkahtanut flegmaattinen, kunnianhimoton lapsi, joka kuitenkin koettaa miellyttää perhettään ja tekee itselleen sopimattomia asioita, jotka vähän kerrassaan vievät häntä kohti onnetonta elämää. Tällaista hahmoa voi käyttää juonessa joko petturina tai sankarin yllättävänä apurina, joka suuren hädän hetkellä kääntyykin päähenkilön puolelle, vastaan omaa taustaansa tms. Tähän kategoriaan myös hahmojen ulkoinen habitus ja kiinnostus materiaan, rahaan, valtaan jne.

Taustat:
Tässä osiossa on hyvä miettiä, josko hahmolle on käynyt jotain, joka on synnyttänyt kostonhimoa, lyönyt maahan, aiheuttanut jonkin pelkotilan tai vastaavaa, joka ilmenee jossain tilanteessa. Tällaisia voi olla ryöstön uhriksi jääminen, auto-onnettomuus, läheisen väkivaltainen kuolema, sodan traumat, menetetty rakkaus jne. Esimerkkinä tämä voi heijastua hahmon suhtautumiseen vaikka etniseltä taustaltaan poikkeavaan päähenkilöön siten, että hahmo pitää kaikkia sen taustan omaavia raiskaajina, ryöstäjinä, pettureina tai vastaavaa, ja sopivan hetken tullen pettää päähenkilön, vaikka olisi aikaisemmin ollut mielistelevä ja ystävällinen tätä kohtaan.

Kuva: Fantacor Ky
Itse en ole aina ihan varma, kuinka monet hahmoista (sivuhahmoista) on hyvä miettiä näin tarkkaan, mutta kirjoittaessa se on sitten selvinnyt, ja jotkin ”joojoo-hahmoiksi” tarkoitetut sivuhenkilöt ovatkin jääneet mieleen, ja ne on tullut suunniteltua tarkemmin, ja myöhemmässä vaiheessa niitä on voinut käyttää juonen käänteissä ja tapahtumissa. Esimerkkinä omasta kirjastani Varjosielu (Pohjoisen legendat osa 2) päähenkilö palaa kotikyläänsä kostamaan, ja jättää ainoastaan nuoren pojan jälkeensä. Ja tuon nuoren pojan kohtalo jäi kutittelemaan minua, joten suunnittelin hänet hieman tarkemmin tulevaa käyttöä varten.

Ei muuta kuin hahmoa paperille, ja paperia koneeseen :)

tiistai 23. lokakuuta 2018

Kirjan kirjoittaminen: Juonen suunnittelu

Juonen suunnitteluun on varmasti monia tapoja, ja minun tapani on vain yksi. Toivottavasti se herättää kuitenkin ajatuksia ja jotain, johon tarttua. Käsittelen tarkemmin juonen eri osia seuraavissa blogiteksteissä, mutta nyt on tarkoitus käsitellä suurempaa kuvaa, eli sitä, onko juonesi monen kirjan mittainen, haluatko noudattaa perinteistä hyvä vs paha kaavaa, vai koetatko luoda jotain monimutkaisempaa?

Esimerkki perinteisestä juonesta voisi olla Taru sormusten herrasta, jossa on hyvin selkeä hyvän ja pahan vastakkainasettelu. Tarinassa on hyvien välisiä ristiriitoja, mutta ne jäävät vähäisiksi, ja pahojen keskuudessa ristiriitoja ei ole. Esimerkkejä monimutkaisemmista juonista annan pari. Ensiksi Game of Thrones (Tulen ja jään laulu) ja toiseksi esimerkiksi otan Taisteluplaneetta Galactican (vuoden 2004 sarja). On toki myönnettävä, että elokuvien (pl. Trilogiat ja pidemmät sarjat), on melko paljon hankalampi luoda monimutkaisia juonia, jollaisia sarjoissa on, mutta kirjallisuudessa kaikki on mahdollista. Noissa mainitsemissani esimerkeissä hyvän ja pahan välinen ero hämärtyy, ja kysymys on enemmänkin siitä, minkälaisilla keinoilla kukin omaa etuaan ajaa. On myös epäselvää kuka on kenen puolella ja miksi.

Kuva: Fantacor Ky
Monimutkaisemmissa juonissa oleellisinta on kenties yllätyksellisyys siitä, kuka saattaa kuolla tai mikä todella on hyvän ja pahan ero. Eli kirjailija huijaa lukijaa uskomaan, että
jokin henkilö on korvaamaton juonelle, paha, hyvä tai jotain vastaavaa, mutta kippaakin kuvion aivan päälaelleen. Tässä on todella iso merkitys henkilöillä, joilla kirjailija voi pelata ja huijata lukijaa. Juonen suunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää tehdä itselleen selväksi, että miten haluaa kertoa, kirjoittaa ja juonitella lukijaa vastaan. Kirjoitat sitten perinteisesti tai hyvän ja pahan rajat hämärtäen, niin tiedosta tarkoituksesi heti.
Suunnittele tarkasti teoksesi rakenne, sillä vaatii todella paljon enemmän työtä suunnitella juoni isolle massalle erilaisia sukuja tai tahoja, kuin että olisi selkeästi yksi paha, joka uhkaa kaikkia.

Lisäksi on täysin oma maailmansa suunnitella juonta sellaiseen teokseen, jossa tarina ei olekaan tapahtumavetoinen, kuten mainitsemani esimerkit, vaan henkilövetoinen. Tarkoitan tällä sellaisia juonia, jotka rakentuvat esimerkiksi mielisairaan ihmisen mieleen ja tapahtumat, jotka normaalisti olisivat yhdentekeviä, ovatkin päähenkilölle suuria asioita tai tragedioita. Kuten keskustelu, ilot, surut, kohtaamiset, ruokailu jne. Tällaisten juonten suunnittelu on enemmänkin henkilöhahmojen, reaktioiden ja ennakkoluulojen suunnittelua.

Suunnittele myös, kuinka pitkän tarinan haluat kirjoittaa, miten eri osat jaottuvat ja mitä asioita haluat niissä tuoda esiin (jos tässä miettii vaikka Rocky -elokuvia, niin jokaisessa elokuvassa Rocky Balboa oppii jotain uutta nyrkkeilyyn liittyvää, jolla lopulta kukistaa vastustajansa). Eli jos teet pidempää sarjaa, niin silloin jokainen osa tulee miettiä joko omana kokonaisuutena tai yksittäisenä teoksena, joka on yhdistettävissä muihin osiin, vai haluatko sellaisen, joka on parhaimmillaan luettuna oikeassa järjestyksessä.

Kuva: Fantacor Ky
Suunnittele juonesi tapahtumat karkeasti alusta loppuun, mieti ajan kulua, osien avaintapahtumia ja loppuratkaisua. Mieti päähenkilö ja mahdolliset tärkeät kumppanit sekä se, milloin ja miten päähenkilö saapuu mukaan juoneen. Suunnittele maailma ja mahdollisimman paljon siihen liittyviä asioita. Mieti kliseet ja kliimaksit, joista olet pitänyt ja joita haluat muokata omiin tarpeisiisi.

Suunnittele tarkasti tiettyyn pisteeseen saakka, kuten siihen., että päähenkilö, juonen perusrunko ja maailma on sinulle jotakuinkin selvillä. Sitten vain kirjoitat, suunnittelet lisää, kirjoitat, suunnittelet lisää jne.

Paperia koneeseen :)

torstai 18. lokakuuta 2018

Kirjan kirjoittaminen: Suunnittelu

Älä toivo, että kirjastasi tulee hyvä, vaan suunnittele siitä hyvä! On tietysti hihitelty, että ennalta suunnittelu vain pilaa kaiken, tai että ennalta suunniteltu on jo puoliksi pilalla. Se on kuitenkin kukkua. Ilman suunnitelmaa sinulla on vain toivo, ja se on vain seuraava askel siitä, että ei ole mitään. :) Aiheesta on myös hauska ja ajatuksia herättävä youtube -video Claus Kellermanilta. Eli se mitä tarkoitan on se, että kun ostat asuntoa, suunnittele. Paljonko saat pankista rahaa? Paljonko on asunnon oikea neliöarvo alueella? Onko tulossa isoja remontteja, ja paljonko ne maksavat? Kun vaihdat autoa, suunnittele. Kun kirjoitat kirjaa, suunnittele.
Kuva: Fantacor Ky

Mitä sitten kirjaa kirjoittaessa pitää suunnitella? Tässä muutamia juttuja
, jotka eivät ole sikäli järjestyksessä, koska ajatukset harhailevat miten sattuu. Suunnittele aikataulu. Koska haluat ensimmäisen version olevan valmis? Suunnittele kenen tukeen voit mahdollisesti nojata. Jos tällaista henkilöä ei ole kaveripiirissä, mieti onko verkkopalvelua, jota haluaisit käyttää saadaksesi palautetta (esimerkiksi www.kirjoittaja.fi). Suunnittele kirjasi pituus, tai kuinka monta osaa haluat kirjoittaa. Suunnittele maailma, hahmot ja taustat. Älä toivo, että kun alat kirjoittaa, niin kaikki kyllä syntyy siinä sitten kirjoittaessa, ja vielä hyvin. Ei synny. Älä toivo, vaan suunnittele. Suunnittele asioita, joita haluat kirjoittaa ja joiden kanssa haluat fiilistellä, kuten tietyt repliikit, tapahtumat, tilanteet tai toimnta. Suunnittele kenet haluat kohderyhmäksesi ja suunnittele miten käyttämäsi kieliasu istuu tähän ajatukseen. Minä aloitin kirjoittamisen vuonna 2006, en suunnitellut. Tein vuosia turhaa työtä ilman todellista päämäärää. Opin toki paljon, mutta samat opit olisin voinut saavuttaa suunnittelemalla ja kyselemällä.

Miten suunnitella? Tässä yksi ajatus. Suunnittele ensin henkilöt ja näiden taustat. Sen jälkeen juoni, miljöö ja maailma (myös maailman historia ja taustat, jos siis fiktiota tai dystopiaa). Suunnittele seuraavaksi kappaleet ja niiden suhde juoneen sekä henkilöhahmoihin (eli miten kappaleen sisältö ajaa juonta eteenpäin, ja miten se vaikuttaa kuhunkin tärkeään henkilöhahmoon). Suunnittele juonenkäänteet ja yllätykset sekä tunteita herättävät wow-tilanteet. Lopuksi suunnittele prologi ja suunnittele, missä tuot prologin sisällön juoneen ja miten.

Mihin suunnittelen? Suunnittele mihin haluat, ja mihin sinun on helpoin. Ainakin alkuun. Itse suunnittelin aluksi monille lapuille, puhelimeen, vihkoihin ja muistioihin. Nyt olen huomannut, että minulle toimivinta on iso vihko (monia), joiden etusivulla on sisällysluettelo ja tiivistelmä mitä vihossa on. Eli jos tahmalaput ovat Sinulle helpoin tapa, niin käytä niitä, mutta pyri kopioimaan lappujen sisältö vihkoon, jotta löydät ne vielä vuosienkin päästä.

Kuva: Fantacor Ky

Korostan vielä. Suunnittele kirjoittamisesi ja se, miten pyrit siihen pisteeseen, mihin haluat. Älä toivo. Pelkkä toivominen ensimmäinen askel kohti epäonnistumista. :) Suunnittele, usko ja tee.

Ja sitten vaan paperia koneeseen :)

sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Kirjan kirjoittaminen: Ajatus Kirjasta, ja ajatuksen jalostaminen

Kirjoittaminen alkaa aina ajatuksesta. Tuo ajatus voi olla mitätön häivähdys halusta kirjoittaa vaikka dystopiaa, joka ajan saatossa kasvaa, ja voi saada tuekseen ideoita, ikään kuin välähdyksiä tapahtumista ja henkilöistä. Tartu näihin häivähdyksiin ja kirjoita ne ylös suunnitelman pohjaksi. Tässä vaiheessa älä vielä uhraa ajatuksia sille, tuleeko aihe kiinnostamaan ketään, tai mitä Sinusta ajatellaan, kun kirjaasi myydään kaupoissa. Mene sen sijaan oluelle pienen vihon kanssa, ja ala kirjata asioita ylös. Huomaat, kuinka ajatukset ja ideat seuraavat toisiaan. Ja jos olet alaikäinen tai et pidä oluesta, niin mene kahville, linnoittaudu huoneeseesi kaakaon kanssa, ja visioi. Kirjaa kaikki mitä mieleesi juolahtaa, ja ehkä suunnitelman karkea (todella karkea) runko onkin pian valmis. Sen ei tarvitse olla täydellinen (edes Sinun mielestäsi), kunhan ajatus herää henkiin.

Kuva: Fantacor Ky
Ja nyt, kun runkoajatus on hengissä, niin itse huomasin, että seuraavalla tavalla pääsee eteenpäin: Kirjoitin paperille hahmot ja niistä perusasiat (ammatti, kyvyt, ulkonäkö, mahd aseet, luonne ja kenties nimi). Sama maailman kanssa, eli perusasiat. Ilmasto, elimet, luonto, erikoisuudet, uskonnot ja perusteet politiikasta (sotiiko innokkaasti vai onko Suomen kaltainen puolueeton, ja onko sisäisiä ongelmia). Myös jos Sinulla on mielessäsi jotain legendaarisia nähtävyyksiä, vrt Eiffelin torni, pyramidit jne., niin kirjoita nämäkin muistiin. Kirjoita ylös sivuhenkilöt, joita Sinulla on mielessäsi, ja mieti näiden luonteet ja motiivit (rahan ahne, uskollinen, petturi jne.). Juonen osalta kannattaa miettiä loppuratkaisu, eli miten haluat tarinan päättyvän ja mitä päähenkilölle käy. Kun tämä on tiedossa, niin siihen on hyvä alkaa ankkuroimaan paikkoja, tapahtumia ja hahmoja (kuka esimerkiksi ampuu päähenkilöä ja missä, ennen kuin tämä viimeisenä tekonaan pelastaa rakkaansa tempaamalla pahiksen mukaansa rotkoon).

Anna rohkeasti itsesi tempautua mukaan fiilistelyyn ja ideointiin. Kirjoita ylös rakastamasi kliseet, mahtavat elokuvakohtaukset ja mielikuvasi kaikesta omituisesta (esimerkiksi valintojen merkitys, eli onko sellaisia tilanteita, jossa jokin valinta vaikuttaa juonen käännekohtaan tai loppuratkaisuun, esimerkiksi se, että päähenkilö on lähdössä jonnekin, mutta turhamaisuuttaan päättää vielä vaihtaa paidan, ja tästä syystä on myöhässä jostain traagisesta tapahtumasta, jonka olisi voinut estää tms.). Tallenna muistiinpanoihisi kaikki sellainen, josta olet lukemissasi ja katsomissasi tarinoissa nauttinut. Voit jälkikäteen muokata ja parannella näitä tarkoituksiisi sopiviksi. Vertaa ajatuksiasi kokemuksiisi tosielämästä, ja sekoita näitä tarpeidesi mukaisesti.

Kuva: Fantacor Ky

Jos uskallat, ota ajatus jonkun kanssa puheeksi. Jos Sinua rohkaistaan, ole iloinen ja kiitä. Jos Sinulle nauretaan tai Sinua mollataan, ole onnellinen. Näitä ihmisiä on paljon, ja olet kohdannut niistä ensimmäisen :) On maailman helpointa löytää ihminen, joka on valmis kertomaan Sinulle, että Sinä et pysty tähän.

Tästä alkaakin sitten kirjoittamisen vaikein osuus. Ensimmäisen sanan kirjoittaminen, ja siitä pitäisi vielä saada aikaan ensimmäinen lause tai virke.

Eipä sitten muuta, kuin ajatuksia paperille ja paperia koneeseen!!! :)