torstai 18. lokakuuta 2018

Kirjan kirjoittaminen: Suunnittelu

Älä toivo, että kirjastasi tulee hyvä, vaan suunnittele siitä hyvä! On tietysti hihitelty, että ennalta suunnittelu vain pilaa kaiken, tai että ennalta suunniteltu on jo puoliksi pilalla. Se on kuitenkin kukkua. Ilman suunnitelmaa sinulla on vain toivo, ja se on vain seuraava askel siitä, että ei ole mitään. :) Aiheesta on myös hauska ja ajatuksia herättävä youtube -video Claus Kellermanilta. Eli se mitä tarkoitan on se, että kun ostat asuntoa, suunnittele. Paljonko saat pankista rahaa? Paljonko on asunnon oikea neliöarvo alueella? Onko tulossa isoja remontteja, ja paljonko ne maksavat? Kun vaihdat autoa, suunnittele. Kun kirjoitat kirjaa, suunnittele.
Kuva: Fantacor Ky

Mitä sitten kirjaa kirjoittaessa pitää suunnitella? Tässä muutamia juttuja
, jotka eivät ole sikäli järjestyksessä, koska ajatukset harhailevat miten sattuu. Suunnittele aikataulu. Koska haluat ensimmäisen version olevan valmis? Suunnittele kenen tukeen voit mahdollisesti nojata. Jos tällaista henkilöä ei ole kaveripiirissä, mieti onko verkkopalvelua, jota haluaisit käyttää saadaksesi palautetta (esimerkiksi www.kirjoittaja.fi). Suunnittele kirjasi pituus, tai kuinka monta osaa haluat kirjoittaa. Suunnittele maailma, hahmot ja taustat. Älä toivo, että kun alat kirjoittaa, niin kaikki kyllä syntyy siinä sitten kirjoittaessa, ja vielä hyvin. Ei synny. Älä toivo, vaan suunnittele. Suunnittele asioita, joita haluat kirjoittaa ja joiden kanssa haluat fiilistellä, kuten tietyt repliikit, tapahtumat, tilanteet tai toimnta. Suunnittele kenet haluat kohderyhmäksesi ja suunnittele miten käyttämäsi kieliasu istuu tähän ajatukseen. Minä aloitin kirjoittamisen vuonna 2006, en suunnitellut. Tein vuosia turhaa työtä ilman todellista päämäärää. Opin toki paljon, mutta samat opit olisin voinut saavuttaa suunnittelemalla ja kyselemällä.

Miten suunnitella? Tässä yksi ajatus. Suunnittele ensin henkilöt ja näiden taustat. Sen jälkeen juoni, miljöö ja maailma (myös maailman historia ja taustat, jos siis fiktiota tai dystopiaa). Suunnittele seuraavaksi kappaleet ja niiden suhde juoneen sekä henkilöhahmoihin (eli miten kappaleen sisältö ajaa juonta eteenpäin, ja miten se vaikuttaa kuhunkin tärkeään henkilöhahmoon). Suunnittele juonenkäänteet ja yllätykset sekä tunteita herättävät wow-tilanteet. Lopuksi suunnittele prologi ja suunnittele, missä tuot prologin sisällön juoneen ja miten.

Mihin suunnittelen? Suunnittele mihin haluat, ja mihin sinun on helpoin. Ainakin alkuun. Itse suunnittelin aluksi monille lapuille, puhelimeen, vihkoihin ja muistioihin. Nyt olen huomannut, että minulle toimivinta on iso vihko (monia), joiden etusivulla on sisällysluettelo ja tiivistelmä mitä vihossa on. Eli jos tahmalaput ovat Sinulle helpoin tapa, niin käytä niitä, mutta pyri kopioimaan lappujen sisältö vihkoon, jotta löydät ne vielä vuosienkin päästä.

Kuva: Fantacor Ky

Korostan vielä. Suunnittele kirjoittamisesi ja se, miten pyrit siihen pisteeseen, mihin haluat. Älä toivo. Pelkkä toivominen ensimmäinen askel kohti epäonnistumista. :) Suunnittele, usko ja tee.

Ja sitten vaan paperia koneeseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti