Kirjoittaminen alkaa aina ajatuksesta. Tuo ajatus voi olla mitätön häivähdys halusta kirjoittaa vaikka dystopiaa, joka ajan saatossa kasvaa, ja voi saada tuekseen ideoita, ikään kuin välähdyksiä tapahtumista ja henkilöistä. Tartu näihin häivähdyksiin ja kirjoita ne ylös suunnitelman pohjaksi. Tässä vaiheessa älä vielä uhraa ajatuksia sille, tuleeko aihe kiinnostamaan ketään, tai mitä Sinusta ajatellaan, kun kirjaasi myydään kaupoissa. Mene sen sijaan oluelle pienen vihon kanssa, ja ala kirjata asioita ylös. Huomaat, kuinka ajatukset ja ideat seuraavat toisiaan. Ja jos olet alaikäinen tai et pidä oluesta, niin mene kahville, linnoittaudu huoneeseesi kaakaon kanssa, ja visioi. Kirjaa kaikki mitä mieleesi juolahtaa, ja ehkä suunnitelman karkea (todella karkea) runko onkin pian valmis. Sen ei tarvitse olla täydellinen (edes Sinun mielestäsi), kunhan ajatus herää henkiin.
|
Kuva: Fantacor Ky |
Ja nyt, kun runkoajatus on hengissä, niin itse huomasin, että seuraavalla tavalla pääsee eteenpäin: Kirjoitin paperille hahmot ja niistä perusasiat (ammatti, kyvyt, ulkonäkö, mahd aseet, luonne ja kenties nimi). Sama maailman kanssa, eli perusasiat. Ilmasto, elimet, luonto, erikoisuudet, uskonnot ja perusteet politiikasta (sotiiko innokkaasti vai onko Suomen kaltainen puolueeton, ja onko sisäisiä ongelmia). Myös jos Sinulla on mielessäsi jotain legendaarisia nähtävyyksiä, vrt Eiffelin torni, pyramidit jne., niin kirjoita nämäkin muistiin. Kirjoita ylös sivuhenkilöt, joita Sinulla on mielessäsi, ja mieti näiden luonteet ja motiivit (rahan ahne, uskollinen, petturi jne.). Juonen osalta kannattaa miettiä loppuratkaisu, eli miten haluat tarinan päättyvän ja mitä päähenkilölle käy. Kun tämä on tiedossa, niin siihen on hyvä alkaa ankkuroimaan paikkoja, tapahtumia ja hahmoja (kuka esimerkiksi ampuu päähenkilöä ja missä, ennen kuin tämä viimeisenä tekonaan pelastaa rakkaansa tempaamalla pahiksen mukaansa rotkoon).
Anna rohkeasti itsesi tempautua mukaan fiilistelyyn ja ideointiin. Kirjoita ylös rakastamasi kliseet, mahtavat elokuvakohtaukset ja mielikuvasi kaikesta omituisesta (esimerkiksi valintojen merkitys, eli onko sellaisia tilanteita, jossa jokin valinta vaikuttaa juonen käännekohtaan tai loppuratkaisuun, esimerkiksi se, että päähenkilö on lähdössä jonnekin, mutta turhamaisuuttaan päättää vielä vaihtaa paidan, ja tästä syystä on myöhässä jostain traagisesta tapahtumasta, jonka olisi voinut estää tms.). Tallenna muistiinpanoihisi kaikki sellainen, josta olet lukemissasi ja katsomissasi tarinoissa nauttinut. Voit jälkikäteen muokata ja parannella näitä tarkoituksiisi sopiviksi. Vertaa ajatuksiasi kokemuksiisi tosielämästä, ja sekoita näitä tarpeidesi mukaisesti.
|
Kuva: Fantacor Ky
|
Jos uskallat, ota ajatus jonkun kanssa puheeksi. Jos Sinua rohkaistaan, ole iloinen ja kiitä. Jos Sinulle nauretaan tai Sinua mollataan, ole onnellinen. Näitä ihmisiä on paljon, ja olet kohdannut niistä ensimmäisen :) On maailman helpointa löytää ihminen, joka on valmis kertomaan Sinulle, että Sinä et pysty tähän.
Tästä alkaakin sitten kirjoittamisen vaikein osuus. Ensimmäisen sanan kirjoittaminen, ja siitä pitäisi vielä saada aikaan ensimmäinen lause tai virke.
Eipä sitten muuta, kuin ajatuksia paperille ja paperia koneeseen!!! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti