sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Kirjoittaja.fi -palvelun tarkoitus

Kirjoittaja.fi -palvelu on toiminut vuodesta 2011, mutta miksi? Minulle avautui mahdollisuus pureutua tähän erään palvelun käyttäjän kautta. Kirjailija Mikko Haaksluoto on mainio esimerkki siitä, miksi palvelu on olemassa. Tämä blogi perustuu Mikon sähköpostihaastatteluun, ja kursivoidut kohdat ovat blogin kirjoittajan huomioita lukijalle.

Kuva 1: Kirjailija Mikko Haaksluoto
Kuka siis on Mikko Haaksluoto? Mikko on vuonna 1974 Kerimäellä syntynyt rakennusinsinööri, joka nykyään vaikuttaa Kotkassa. Mikon perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa, ja kirjoittamisen lisäksi hän toimii rakennusalan suunnittelutehtävissä.

Miksi kirjoitan nyt Mikosta? Siksi, että Mikko on käyttänyt www.kirjoittaja.fi -palvelua, häneltä on ilmestynyt viisi kirjaa ja hän on kokenut, että on saanut palvelusta apua vuosien saatossa. Haluaisin tämän kirjoituksen rohkaisevan jokaista jatkamaan kirjoittamista ja uskomaan omaan tekemiseen, kuten Mikko on tehnyt, vastoinkäymisistä huolimatta. Ja nyt, kun Mikolta on tulossa kuudes kirja, haluaa Kirjoittaja.fi -palvelu tukea miestä mäessä (Mikon jo ilmestyneet kirjat ja tietoa tulevasta tämän blogitekstin lopussa).

Mikko aloitti kirjoittamisen 19 -vuotiaana, ja hänen teksteissään näkyy monelta esikuvalta saadut vaikutteet. Teini-iän kynnyksellä Mikko luki muun muassa Kalle Päätaloa, Heikki Turusta, Veikko Huovista, Arto Paasilinnaa ja Väinö Linnaa. Ei siis mitään perus Viisikkoa tai Neiti Etsivää, mutta se ei sinänsä ole tärkeää, vaan se, että jos haluaa kirjoittaa, on syytä myös lukea, ja paljon..., ja kaikkea, kunnes se kuuluisa "oma juttu" löytyy. Mikko halusi kirjailijoista nostaa esiin vielä Antti Heikkisen, Anna-Leena Härkösen, Laura Honkasalon ja Pauliina Rauhalan, eli nuoremman polven kirjailijat, jotka hän on kokenut itseensä vaikuttavina.

Kirjoittaja.fi -palveluun Mikko törmäsi 2013 / -14 etsiessään vertaistukea muista pöytälaatikkokirjailijoista. Hän koki, että julkaisukynnys sivustolla oli erinomaisen matala, kun muutoin omien teosten julkaisu oli jotain työlään ja mahdottoman välimaastossa. Sivustolta saamansa palautteen Mikko kokee erittäin tarpeelliseksi, sillä usein omalle tekstilleen tulee sokeaksi, ja tuttujen palaute on sarjoissa "ihan kiva" tai "liian kliseistä ja yllätyksetöntä". Yksi mieleen jääneistä palautteista koski tarinoiden alkuja, ja sitä, kuinka ne voisivat olla napakampia, sillä alun täytyy aina olla sellainen, että lukija haluaa jatkaa lukemista. Ja erään teoksensa Mikko aloittaakin pariskunnan rajulla riidalla, joka lopulta johtaa "ihanaan seksiaktiin". Voisi kuvitella, että tuollainen aloitus ei ole tylsä, ja herättää lukijan huomion.
:)

Erälounas (Scarabe kustannus, 2015) oli Mikon esikoisteos, jota mies oli työstänyt kolme vuotta. Se oli yksi käsikirjoitus muiden tarjottujen joukossa, ja vaikka Mikko itse ajatteli sen olevan huonoimmasta päästä, Erälounas olikin se, joka kustantajaa kiinnosti. Ottakaa siis kirjoittajat tästä opiksi; vaikka ette itse olisikaan täysin tyytyväisiä, antakaa kustannustoimittajien toimia tuomarina itsenne sijaan. Ja kyseistä teosta oli aikanaan tarjottu kustantamoille, mutta se löi läpi vasta vuonna 2015. Älkää siis luopuko vanhoistakaan teoksistanne, sillä ajat, kustannustoimittajat ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat.

44 -vuotiaana Vesa Mikko Antero Haakaluoto jatkaa kirjoittamista, siitäkin huolimatta, että kirjailijan elämä ei olekaan niin ruusuista, kuin hän oli ajatellut. Pankkitili ei turpoa yli äyräiden, fanit eivät odota oven takana kiljuen, eivätkä kustantajat kilpaa tarjoa matkoja ja juhlaillallisia saadakseen hänet talliinsa. Ja siltikin Mikolla on valmiina "välityönä" tehty runokokoelma ja tähtäimessä saada ensimmäinen romaani kansien väliin ensi syksynä. Mikolle kirjoittaminen on elämäntapa, ja hän on kirjoittanut novelleja, runoja, romaaneja ja mietelmiä, oikeastaan kaikkea muuta paitsi näytelmiä. Kirjoittaja.fi -palvelu uskoo niin Mikkoon, kuin muihinkin kirjoittajiin, jotka vain jatkavat tekemistä.
Kerrottakoon myös, että vaikka kirjoittaminen viekin jossain määrin Mikolta perheen yhteistä aikaa, on Mikon kuvataiteilija vaimo Aleksandra kuvittanut Mikon kirjat (kuva 2). 

Kuva 2: Kansikuvaluonnos-
Syksystä jouluun
Mikon uusin teos Syksystä jouluun (Mediapinta) ilmestyy näillä näkymin helmikuussa 2019. Teos koostuu miehen vuonna 1998 ja 1999 kirjoituksista, ja hän on hyödyntänyt teoksessaan Kirjoittaja.fi -palvelusta saamaansa palautetta.

Kirjailija Mikko Haaksluoto kannustaa jokaista kirjailijaksi haluavaa tarttumaan rohkeasti härkää sarvista ja käymään kiinni kirjoitustyöhön. Kustantamoja kannattaa ja täytyy pommittaa jatkuvalla syötöllä, ja jos oma kässäri alkaa tuntua paskalta, niin sitten täysillä jonkin toisen aiheen kimppuun. Jokainen kirjoittaja tulee pettymään, mutta tuleen ei parane jäädä makaamaan. Hetki kannattaa tehdä jotain ihan muuta, ja parin päivän jälkeen on fiilis kirjoittamiseen jo ihan toinen. Mikko kannustaa hyödyntämään erilaisia arvostelupalveluja, myös maksullisia. Huonoista palautteista ei tule masentua, vaan niistä täytyy tulistua ja kehittyä. Pelkän kirjoittamisen ohella kirjoittajan kannattaa opetella kielioppiasioita, sillä ankarimmin kustannustoimittajat tarttuvat kirjoitusvirheisiin ja kankeaan kirjoitustyyliin.

Mikon ilmestyneet teokset:
Erälounas 2015, novellikokoelma, Scarabe Kustannus, ISBN 978-952-7133-03-3
Kylän kollit 2016, novellikokoelma, Scarabe Kustannus, ISBN 978-952-7133-06-4
Jäätelökioskilla 2017, novellikokoelma, Kirjokansi, ISBN 978-952-7142-67-7
Kirveellä veistetyt 2018, runokokoelma, Mediapinta, ISBN 978-952-81-0007-2

Laseista läpi 2018, novellikokoelma, Atrain & Nord, ISBN 978-952-315-412-4

Ja pari linkkiä paikkoihin, joista Mikon kirjoja löytyy:


www.kirjoittaja.fi toivottaa Mikolle menestystä kirjailijana, ja samalla kannustaa kaikkia palvelun käyttäjiä seuraamaan Mikon jalanjäljissä. Kirjoittaja.fi -palvelun tarkoitus on nimenomaan kannustaa kirjoittamaan ja tarjota matalan kynnyksen palvelu, josta aloittelevat, ja kokeneemmatkin kirjoittajat voivat saada palautetta.

Kuva: Fantacor Ky
Rohkeasti vain paperia koneeseen!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti