maanantai 15. lokakuuta 2012

Kirjan kirjoittaminen: Oheistuotteet ja lieveilmiöt

Kerroin tämän blogi - sarjan toisessa osassa visioista ja kirjoittamisesta ja kerroin, että minulla ja Kasperilla oli alusta saakka iso näkemys siitä, mitä kirjaprojektilta halusimme. Ja koska meitä oli kaksi, päätimme perustaa yrityksen, jonka kautta oli mahdollista hallita oikeuksia ja rahaa (siinä vaiheessa, kun sitä tulisi). Ajatus tarkentui ja kehittyi vuosien aikana. Myös muita oheistuotteita ja lieveilmiöitä putkahteli projektin ympärille.

www.kirjoittaja.fi logo, kirjoituskone
Kuva: Fantacor Ky
Alla muutamia asioita, joita kirjoittaminen toi tullessaan.
- Yritys, Fantacor Ky
- Roolipeli, jonka säännöt ovat valmiit ja kirjoittaminen kesken
- www.kirjoittaja.fi - sivusto (joka lopulta johti myös tähän blogiin)
- Kirjoitaminen yleisesti, joka on johdannaista ylläolevasta sivustosta

Kuitenkin, koska kirjoittaminen on edelleenkin sivutoimi, on ensimmäinen iso haaste aika. Tekisi mieli tuottaa paljon enemmän, mitä on aikaa! Blogi, tarinat ja novellit kirjoittaja - sivulle sekä kirjan viimeistely ottaa sen verran aikaa, että ei tarvitse miettiä, mihin illat ja viikonloput katoavat. Ajanhallinnassakin on pakko peräänkuuluttaa suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä. Muun muassa roolipelin kanssa jatkamisen suurin haaste on löytää kaikki muistiinpanot ja jäsennellä ne. Jos haluatte satsata todella itseenne ja menestykseenne, opetelkaa hallitsemaan aikaanne. Voisin olla jo vaikka miten tunnettu kirjailija, jos olisin tämän aikanaan ymmärtänyt.

Yritykseen liittyen päädyimme kommandiittiyhtiöön muun muassa rahaliikenteen helppouden takia. Käytännössä yrityksen varoja on mahdollista ottaa käteisnostoina, kunhan ilmoittaa verottajalle ne lisäksi muihin vuosituloihin. Osakeyhtiössä moista mahdollisuutta ei ole, vaan rahaliikenne perustuu kuukausipalkkaan ja osinkotuloon.

Roolipeli oli yksi projektin monimutkaisimmista haasteista. Sääntöjä, joita joku ei olisi jo keksinyt, on erittäin vaikea saada toimiviksi. Minulla ja Kasperilla oli tosin selkeä näkemys siitä, minkälaista peliä lähdimme tekemään, tasoihin perustuvaa, mahdollisimman yksinkertaiseen säännöstöön perustuvaa, joka sopii miltei kaiken ikäisille.
Haasteita ja vaihtoehtoja oli monia. Minkälainen noppayhdistelmä? Minkälaiset taistelujärjestelmät, magiasäännöt ja yleistaidot? Säännöt yleensä ovat haastavat, sillä esimerkiksi paniikkioireiden, pelon ja kokemuksen liittäminen toimivaksi sääntökokonaisuudeksi on haasteellista. Uskon kuitenkin, että onnistuimme melko hyvin.

Lohikäärme. Kuva: Fantacor Ky
Sivusto www.kirjoittaja.fi. Tämä syntyi itseasiassa miltei vahingossa. Pohdimme eri vaihtoehtoja kustantaa kirja ja tutkimme paljon omakustanneoptiota. Se synnytti ajatuksen novellikirjasta, jossa olisi lyhyitä tarinoita ja aihe kehittyi niin pitkälle, että pohdimme mahdollisuuksia saada muilta suomalaisilta kirjoituksia samoihin kansiin.
Ajatus oli aluksi saada vuodessa kokoon riittävästi tarinoita kirjaa varten, mutta ainakaan vielä tekstejä ei ole tarpeeksi, sillä muuten novellikirja koostuisi ainoastaan omista teksteistä, joka ei ehkä ole paras mahdollinen ajatus, ja se taistelisi lisäksi sivuston ajatusta vastaan.
Toinen kantava ajatus sivustolla on rohkaista kotimaisia kirjoittajia aktivoitumaan ja saamaan palautetta kirjoituksille. Tämä lähti omista kokemuksista ja siitä, että monesti muiden palaute antaa paljon enemmän kuin tutuilta saatu. Sivuilla on palautetakuu, joka tarkoittaa sitä, että ainakin ylläpito antaa kirjoittajalle yhden palautteen.
Lisäsimme sivustolle vielä mahdollisuuden lähettää kuvia ja sen ajatuksena oli se, että saisimme novellikirjoihin kuvituksen "omasta takaa". Kyseistä ominaisuutta sivustolla, ja sosiaalisessa mediassa, ei ole varsinaisesti paljoa liputettu, ja sen huomaa kuvien määrässä.

Logo, www.kirjoittaja.fi, kuva: Fantacor Ky


Pähkinänkuoressa kirjoittaja - sivujen tarkoitus on rohkaista ihmisiä kirjoittamaan ja piirtämään. Lisäksi haluamme tarjota niille, jotka eivät kirjoita, mutta pitävät lukemisesta, mahdollisuuden saada uusia kirjoituksia luettavaksi.

Kirjoittaminen yleisesti. Monet ajatukset, joita emme kirjaan saaneet järkevästi upotettua, päätyivät novellien aiheeksi. Lyhyiden tarinoiden ja kertomuksien kirjoittaminen on sinänsä mukavaa, että aihetta on nopea vaihtaa ja tekstit saa nopeasti valmiiksi. Lisäksi, kun saat hyvän idean, voit kirjoittaa siitä ilman että tarvitsee suunnitella pitkään tai miettiä kokonaista maailmaa tapahtumineen. Jos ajatus kuitenkin on niin huippu, että haluat sitä jalostaa ja tehdä pidemmän tarinan, voit aina jatkaa sen kertomista, sillä ainakaan www.kirjoittaja.fi - sivu ei kähvellä ajatuksia.
Kirjoittaminen on sikäli antoisaa puuhaa, että voi uppoutua omaan maailmaansa, omine tarinoineen ja luoda sekä jalostaa niitä loputtomasti. Ihminen lienee ainoa eläin, joka kykenee unelmoimaan ja käyttämään mielikuvitusta, mahdollisuutemme ovat siis rajattomat. Aina tullaan keksimään uusia Harry Pottereja ja Hobitteja, kysymys on vaan siitä, kuka ne keksii.  Itse aion ainakin kirjoittaa hullun lailla, sillä jos ensimmäinen kirjasarjamme ei lyö läpi, teemme uuden!

Kirjoittaminen itsessään ei vaadi kovin suuria, kunhan selvittää kielellisiä ja tarinankerrontaan liittyviä seikkoja. Kuitenkin sellaiset asiat, kuten yhtiöjärjestykset, käyttöehdot ja kirjanpito on syytä hoitaa kunnolla, myös tämä voin omakohtaisesti kertoa.
Jos asioilla on hiemankaan tekoa tekijänoikeuksien, immateriaalioikeuksien tai muiden lakia kohtaavien asioiden kanssa, on parempi varmistaa lainmukaisuus. Tähän kannattaa etsiä joku lakimies, joka antaa neuvoja kohtuuhintaan. Lakiasiainammattilaiset saattavat joskus veloittaa jopa 300 euroa tunnilta, jolloin pienenkin paperin hinta voi kohota melko korkeaksi. Muista siis aina kysyä hinta tai vaikka tarjous jonkin suoritteen toteuttamisesta.

Fantacor Ky logo, www.fantacor.fi

Meidän projektimme osalta Fantacorin yhtiöjärjestys ja osakassopimukset vaativat lakiapua, sekä www.kirjoittaja.fi käyttöehdot, jotka luetutettiin asiantuntijalla. Myös kustannussopimus, kun sellaisen saatte, on mahdollista luettaa jollain lakia tuntevalla.


Tässä jotain paloja siitä, mitä kirjoittaminen on tuonut minulle ja Kasperille. Toivon sen antavan ainakin yhtä paljon teille!

Eipä muuta, kun rohkeasti toteuttamaan ja hommat haltuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti