lauantai 13. lokakuuta 2012

Kirjan kirjoittaminen: Ongelmia

Kelläänhän ei elämässä ole minkäänlaisia ongelmia, ainoastaan haasteita. Kuulostaa fiksulta, mutta ehkä totuus on jostain siitä välistä. Se, mitä sanonnalla tarkoitetaan on varmasti se, että sinun omalla asenteellasi on paljon suurempi merkitys elämääsi, kuin sillä, mitä ympäristö aiheuttaa.
Voisin suositella kaikkeen toimintaan liittyen sen, että aina kannattaa kysyä ennen kuin alkaa tekemään. Ainakin oma elämä voisi olla hieman erinäköinen jos näin olisin aina tehnyt kun jokin asia on ollut epävarma. Sama asia koskettaa kirjan kirjoittamista.
Teimme useita virheitä Kasperin kanssa ja menimme monesti, anteeksi ilmaukseni, mutta perse edellä puuhun. Monesti tämä johtui tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta. Tosin ajatuksena se, että tätäkään blogia ei todennäköisesti lue sellainen ihminen, joka on kuten minä, eli tietämätön ja koettaa tehdä kaiken itse.
Olen jäsennellyt kokemiani haasteita (ongelmia) alle.
Käsikirjoitukseen liittyvät ongelmat, jotka eivät kenties ole edes tiedostettuja. Teksti on kankeaa ja itse ei ole itselleen riittävän kriittinen. Voi myös olla että tuttavat ovat liian kilttejä ja antavat ainoastaan hyvää palautetta. Tarinassa on epäkohtia, eikä kirjoitus pysy selkeänä päässä. Itse kirjoitus takkuilee, ajatus ei pysy koossa, jokin muu asia kiinnostaa enemmän jne.
Epävarmuuteen liittyvät tekijät. Olenko minä riittävän hyvä tähän? Voiko käsikirjoitukseni edes menestyä, vai haaskaanko vain aikaa? Kukaan suvussani ei ole menestynyt kirjailija, eikä sukuni ole kirjallisesti lahjakasta. Onko tarinani riittävän hyvä? Nauravatko ihmiset sille?

Tässä muutama ratkaisuvaihtoehto.

Joskus jos homma ei suju, kannattaa vaihtaa
taktiikkaa tai pyytää apua.
Kuva Mr.Mark
 Käsikirjoitukseen liittyvät ongelmat: Kirjallisuus ja internet (ei keskustelupalstat vaan wikipediat), kustannustoimittajat (kustantamoihin voi soittaa ja kysyä, vaikka kaikki eivät vastaa, niin osa vastaa ja tämän voin nyt kertoa kokemuksesta), äidinkielenopettajien liitto (täältä löytyy melko varmasti joku, joka voi auttaa) ja äidinkielen opettajat (suosittelen, että menette tapaamaan vanhaa opettajaanne). On myös mahdollista lähettää jollekin kirjailijalle sähköpostia. Takuuta siihen, että he vastaavat, en voi antaa, mutta jos joku vastaa, on se varmasti sen arvoista.
Tarinaan liittyvät ongelmat ovatkin hieman vaikeampia ratkaista. Kirjoitin yhden esimerkin tarinan ja kirjan juonesta osoitteeseen http://www.kirjoittaja.fi/keskustelu/6-Tarinointi nimellä Tarinan / kirjan juoni. Sieltä saattaisi löytyä ainakin pintaraapaisu haasteen ratkaisuun. Tässä auttaa myös jo blogisarjan ensimmäisessä osassa mainitsemani arkistointi. Jos kaikki juonesta kirjoitettu on selkeästi jäsennelty ja helposti löydettävissä, ei ajatus katkea, tai kulu turhaa aikaa muistiinpanojen etsimisessä ja selvittelyssä.

Epävarmuuteen liittyvät tekijät. Eräs myyjiä kouluttava mies tuumi kerran, että kaikki muu voidaan opettaa, mutta jos ei ole intoa, ei hommista tule mitään. Korostan oman innustuneisuuden merkitystä ja näkemykseni mukaan innostus syntyy palavasta halusta. Palava halu saada kirja valmiiksi ajaa kirjailijaa eteenpäin. Ja silloinkin kun kirjoittaminen on vaikeaa, eikä järkevää tekstiä tunnut syntyvän, täytyy vain kirjoittaa jotain ja korjata jälkeenpäin. Huomasin suunnitteluvaiheen aikana, että olisin halunnut päästä kirjoittamaan tiettyjä kohtia heti, ja kaikki muu siinä välissä oli pelkkää pakollista huttua. Jos kohtaat vastaavan haasteen, kirjoita se kohta heti. Jatka sitten se väliosa niin, että se sopii mainiosti kirjoitettuun tekstiin.
Sitä, riittääkö oma potentiaali tai taidot, ei kannata miettiä. Tekee vain, kerää tietoa ja palautetta, antaa itselleen mahdollisuuden tulla riittävän hyväksi. Kirjoittaminen on kuten muutkin asiat elämässä, pyörällä ajo, ammattiin valmistautuminen jne. En usko että monet miettivät sitä, pärjääkö työelämässä hakeutuessaan johonkin kouluun. Taiteen tuottamiseen kannattaa suhtautua samalla tavalla. Tuottaa kaikkea niin kauan, että on riittävän hyvä. Geenit eivät myöskään ole tekosyy epäonnistumiseen, vaan ihmisen tulisi keskittyä siihen, että tekee sitä mistä on kiinnostunut ja laittaa itsensä rohkeasti peliin. Tullaanko sinulle nauramaan? Toivottavasti! Ja kun niin käy, palaa tekstissä hieman taaksepäin ja toista tekemällä asioita kunnes olet riittävän hyvä. Paras kosto niille, jotka hirnuvat, on menestyä.

Yllä mainitut olivat minulle ja Kasperille vain muutamia ongelmia, joita kohtasimme. Yksi isoimpia haasteita oli halu tehdä kaikki itse. Jumituimme pitkäksikin ajaksi etsimään kuvittajia (luulimme ja halusimme, että nekin ovat olemassa omasta takaa) ja mietimme mainostamiskeinoja ja muita kirjoittamisen ja tarinan ulkopuolisia tekijöitä.
Näin jälkikäteen mietittynä nämä olivat täysin toissijaisija asioita ja veivät sekä uskoa että aikaa...ja paljon. Älä edes yritä tehdä kaikkea itse. Keskity kirjoittamiseen, juoneen ja pakollisiin toimintoihin, kuten järjestelmällisyyteen ja itsesi kouluttamiseen, jotka vievät sinua kohti valmista kirjaa. Unohda muut tekijät sillä jos kustantamo ei niitä hoida, ehdit miettiä niitä sitten, kun kirjoittamisosuus on valmis ja tarina paketissa.

Kustantamoasioissa on yksi iso asia, joka tulee ottaa huomioon. Mainitsin edellisessä osiossa (Kirjan kirjoittaminen: Kustantaja ja kustannussopimus) eri kustannusmuotoja. Niistä haastavimmat ovat omakustanne ja palvelukustanne. Kohtasimme yhden palvelukustannetta tarjonneen yrityksen ja saimme tarjouksen. Aluksi luulin laskelman olevan virhe, mutta näin ei ollut. Laskelmassa joutui maksamaan enemmän, kuin kirjoita oli mahdollista saada takaisin, vaikka olisi myynyt myös ilmaiskappaleet. Tämä johtui muutamasta asiasta; painosmäärä, kappalehinta ja kirjan ovh - hinta.
Kuva: 401(K)2012
Jos saatte palvelukustannetarjouksen ettekä tunne numeroita, seuraavassa pieni laskelma. Kirjojen ovh - hinnat kauppoissa (kovakantinen kirja uutena) on noin 25e - 30e (karkeasti). Kuitenkin kirjakauppa ei maksa teille kirjasta lähellekkään tuota, vain kenties noin 40% tuosta hinnasta. Jos tätä ei ota huomioon, niin turpaan tulee. Kirjan hinnan palvelukustanteessa tulisi olla kirjailijalle jossain 5e - 10e kieppeillä (tähän tosin vaikuttaa materiaali, sivumäärä, kuvat jne. joten älkää pitäkö tätä jumalan sanana). Aina tulee muistaa, että kirjailija ei voi maksaa saadakseen kirjansa kauppoihin, vaan työstä täytyy saada voittoa.
Asiaa puitaessa kustantamon vastaus oli se, että "Ilmaisia kahveja ei ole olemassakaan." ja keskustelu loppui kun vastasin, "Ilmeisesti ei myöskään ilmaisia ilmaispainoksia.". Olkaa siis tarkkoja näissä asioissa ja lukekaa hinnat tarkkaan. Vinkkinä tässä on Books on Demandin sivu, jossa on helppokäyttöinen laskuri, josta näkee paljonko kirran ovh - hinnan tulee olla, jotta saatte tietynlaisen katteen.

Laitan tähän loppuun vielä pienemmän ongelman, jonka kohtasin aivan projektin alkuvaiheessa. Miten kirjoitetaan dialogi. Ratkaisin ongelman selailemalla kotikirjahyllystä muutamia kirjoja ja valitsin sieltä sellaisen mallin, joka oli helppo tuntea omaksi.
Suosittelen muutenkin lukemaan paljon, jotta oppii helpommin sanomaan saman asian monella eri tavalla ja sujuvammin. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää henkilöhahmoihin ja tunteiden kuvailuun. Se auttaa samaistamaan lukijaa tarinan henkilöihin.

Toivon että kokemuksemme auttavat jotain toista pääsemään eteenpäin (tai alkuun) kirjoittamisessa ja muistutan vielä, että palautetta voi hakea jättämällä katkelman tai tarinan osoitteeseen www.kirjoittaja.fi.

Ei muuta kun ongelmia kuonoon, niska kyyryyn ja tuulta päin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti