keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Kirjan kirjoittaminen: Yhteenveto

Kirjan kirjoittamisesta kertovan blogi - sarjan viimeinen osa. Keräsin lyhyitä huomioista kaikista aikaisemmista aiheista.

Taustaa ja lähtökohdat:
Kun haluat kirjoittaa kirjan, älä mieti, kuinka paljon se tulee aiheuttamaan vaivaa tai ongelmia. Niitä se tulee aiheuttamaan. Ruhdy rohkeasti työhän ja kehitä itsellesi palava halu saada kirja valmiiksi.
Älä mieti äidinkielellistä taustaasi tai kokemusta kirjoittajana. Kun kirjoitat tarpeeksi, niin huomaat että projektisi etenee sivu sivulta ja pian (tämä tapahtuu yllättävän nopeasti) huomaan, että sinulla onkin jo monta sivua tekstiä valmiina, vaikka kirjoittaminen tuntuukin etenevän todella hitaastikirjoitettaessa.

Aloittavan kirjailijan tie saattaa tuntua tältä.
Kuva: kh-photos - Kurt (slowly)

En suosittele myöskään miettimään oletko riittävän hyvä, tai onko aiheesi riittävän omaperäinen. Jostain on aloitettava ja siitä kannattaa kirjoittaa, mikä on lähellä sydäntä. Samankaltaisia kirjoja, joita on muutkin kirjoittaneet jo vuosia, tulee koko ajan uusia. Sinun lähestymiskulmasi ja tarinasi on varmasti erilainen lukuelämys lukijalle, vaikka tämä lukisi samanlaisia rakkaus- rikos- , sota- tai jännityskirjoja. Elokuvissa tehdään ihan samaa, vai oletko nähnyt vain yhden elokuvan, jossa sankarin rauhallinen elämä muuttuu hetkessä jännittäväksi rikollisten jahtaamiseksi, joka päättyy vaikeuksien ja kamppailujen jälkeen kumppanin pelastamiseen ja onnelliseen loppuun? En uskonutkaan.

Suunnittelu ja valmistelut:
Päähenkilö ja tarina. Satsaa tähän paljon aikaa. Mieti minkälainen haluat päähenkilön olevan ja luo hänestä samaistuttava, henkilö, jolla on myös vikoja. Mieti luonteenpiirteitä ihmisistä joita tunnet. Mikä ärsyttää, ilostuttaa, raivostuttaa jne. Tarinaan tulee satsata ainakin yhtä paljon. Tapahtumia, jotka järkeenkäyvästi johtavat uusiin tapahtumiin ja mahdolisesti erillisiä sivujuonia, jotka yhtyvät lopulta saumattomasti pääjuoneen. Mielestäni helpottaa, jos on yksi selkeä näkemys siitä, mitä päähenkilölle tapahtuu; alkutilanne, tapahtuma ja lopputilanne. Kaiken muun voi räätälöidä tämän ympärille.
Muut henkilöt. Kenen kanssa päähenkilö on tekemisissä? Auttavatko ne? Aiheuttavatko harmia, iloa, surua tai harmaita hiuksia? Mitkä ovat henkilöiden motiivit ja miten ne liittyvät tarinaan?

Kun suunnittelet, panosta arkistointiin ja dokumentointiin. Pidä kaikki tiedot helposti löydettävissä ja lähellä, jotta ei käy kuten minulle ja Kasperille, että toisinaan meni pitkäänkin etsiä tarvittava tieto usean irtolehtiön sisuksista. Tee miellekarttoja palloineen ja ranskalaisine viivoineen. Me huomasimme, että aikajana auttoi valtavasti.
Jos kirjoitat nykyajasta, tai jostain "todelliseen maailmaan" sijoittuvasta, varmista taustat ja tee riittävä määrä opiskelua ennen aloittamista. Kuvitteelliseen maailmaan, jollaisia on esimerkiksi scifi- ja fantasiakirjoissa, kannattaa miettiä se jokin, joka on erikoista. Maisemat, paikat, erikoisuudet (leijuvat puutarhat, oliot, eläimet, kasvit jne.), maailma yleisesti. Mitkä ovat kuvitteellisen maailmasi Niagaran putoukset, New York, Islannin kuumat lähteet?

Muista myös järjestää olosuhteesi niin, että pystyt kirjoittamaan. Kokeile sopiiko sinulle parhaiten kotona kuulokkeet korvilla musiikkia kuunnellen, kirjastossa tai ravintolan nurkkapöydässä vai yöllä hiljaisuudessa, kun muut nukkuvat.

Visio ja kirjoittaminen:
Mitä haluat kirjaltasi? Kirjoita tämä ylös, jotta voit katsoa tavoitettasi aina kun kirjoittaminen tuntuu vaikealta. Tämä liittyy suoranaisesti palavaan haluun. Haluatko vain yhden kirjan kauppoihin vai kirjasarjan? Onko tavoitteesi vain kirjoitella vai haluatko tehdä kirjoittamisesta itsellesi ammatin?
Visioi ja unelmoi isoista asioista ja menestyneestä kirjasta!

Kirjoittamisessa itsessään on sellainen jännä juttu, että kun oikein keskityt ja yrität kirjoittaa samaa asiaa kymmenellä eri tavalla, kehityt varmasti. Älä tyydy helposti siihen, mitä olet ensimmäisenä saanut paperille. Lue kirjoitustasi ääneen ja muokkaa sitä niin, että se sopii paremmin suuhun.
Koeta kirjoittaa tunteella, taiteellisemmin. Käytä erikoisia vertauksia ja kielikuvia sekä sanoja (kun luet itsellesi ääneen, huomaat kyllä toimivatko ne).

Älä missään tapauksessa jää miettimään alkua liian pitkään. Jos se ei ole mielessäsi heti, kirjoita jotain, sillä tulet kuitenkin muuttamaan sitä myöhemmin (uskoisin ainakin niin, ja jos et joudu muokkamaan, olen kateellinen).

Hae jostain kirjoituksellesi palautetta. Sukulaiset tai tuttavat, vanhat äidinkielen opettajat ja jos et muuta keksi, laita alku tai katkelma sivustolle www.kirjoittaja.fi, ja saat ainakin yhden palautteen. Voit myös aloittaa kirjoittamalla muutamia lyhyempiä tarinoita. Etsi aktiivisesti tietoa kirjoittamisesta. Juonesta, äidinkielellisistä asioista ja ilmaisuista.

Kustantaja ja kustannussopimus:

Pari muistettavaa juttua.
Kuva: MarkGregory007
Aktiivisuus ja määrä. Lähetä käsikirjoituksesi kaikkiin kustantamoihin, joita suinkin löydät (yksi listaus löytyy osoitteesta http://www.kirjoittaja.fi/keskustelu/8-Kustannustoiminta/16-kustantamoja). Varmistu, että olet hionut käsikirjoituksesi niin valmiiksi, kuin suinkin osaat, jotta hylkääminen ei johdu ainakaan siitä. Soita kustantamoihin ja kysele onko heillä kiinnostusta sinun aihealueeseesi. Jos et kuule käsikirjoituksestasi kustantamoiden sivuilla ilmoitetun ajan sisällä, soittele perään. Kokemuksesta voin sanoa, että kustannussopimuksesi voi olla aktiivisuudesta kiinni.

Kustannus mahdollisuuksia on käytännössä kolmenlaisia. Omakustanne, palvelukustanne ja täyskustanne. Omakustanteessa hoidat kaiken kuluista alkaen itse. Palvelukustanteessa otat osavastuun kustantamisen kuluista ja kustantamo auttaa sinua mainonnan, jakelun ja tiedottamisen kanssa. Täyskustanteessa kustantamo hoitaa kaiken aina valmiiseen kirjaan saakka.

Kustannussopimuksessa on muutamia huomioitavia asioita, joita sinun on hyvä kysyä ennen allekirjoitusta. Mikä on sinun osuutesi kirjan tuotosta? Mikä on painosmäärä? Tehdäänkö kirjasta pokkari millä aikataululla jos ollenkaan? Miten kirjan välittäminen ulkomaille tapahtuu? Miten mainonta ja markkinointi toteutetaan? Onko kustantamo kiinnostunut mahdollisista seuraavista kirjoistasi? Mitä myyntikanavia kustantamo käyttää? Onko sanktiot minkälaisia, jos kirjaa ei jostain syystä kustannetakaan? Kuuluuko sopimukseen kustannustoimittajan palvelut?

Ongelmia:
Kysele paljon ja ota selvää. Usein löytyy joka, joka osaa auttaa ja antaa vihjeitä. Jos jokin epäilyttää tai askarruttaa, koeta löytää jostain apua. Keskustelupalstoilla, kuten www.kirjoittaja.fi/keskustelu, voi kysyä neuvoja, mutta silloin kannattaa muistaa, että vastaaja ei kenties ole ikinä tehnyt itse sitä, mihin vastaa, joten tieto saattaa olla virheellistä.

Jos itseluottamus on ongelma, etsi kannustavaa palautetta ja jatka kirjoittamista. Jos joku hirnuu sinulle, tai epäilee sinua, kosta ja jatka kirjoittamista. Pidä innostasi kiinni. Tämä on tietysti helppo sanoa, mutta itse tilanteessa se voi unohtua. Ja taas on aika kaivaa jostain positiivista palautetta!

Selvitä aina kaikki sopimukselliset asiat tarkkaan ja turvaudu tarvittaessa lakimiesten tai muiden ammattilaisten, kuten kirjanpitäjien tai myyntialan ihmisten apuun. On hyvä muistaa, että jos kirjan ovh hinta on 25 euron ja 30 euron paikkeilla, on sen kate, eli käteen jäävä osa, kun kulut on otettu pois, noin 3 euroa - 5 euroa.

Itse kirjaan ja juoneen liittyvissä ongelmissä suosittelen miettimään kaikkea tähän saakka kokemaasi. Onko elämässäsi, tai jonkun tuttavasi, elämässä tapahtunut jotain, jota voisi soveltaa sinun tarpeisiisi? Lue paljon muiden kirjoittamia kirjoja ja ota pitämistäsi osista vaikutteita.

Oheistuotteet ja lieveilmiöt:

Lopputulos.
Kuva: mufan96

Voisiko projektisi sisältää jotain, jota olisi hyvä kehittää kirjoittamisen rinnalla? Minun ja Kasperin tapauksessa se oli yritys ja www.kirjoittaja.fi - sivusto. Voisiko tuotteestäsi tulla peli, verkkoyhteisö tai vaikka karkkipussi? Onko mahdollista että joku yritys kiinnostuisi sen mukana tuomista mahdollisuuksista tai saisitko myytyä elokuvaoikeudet tai innostuisitko kirjoittamaan käsikirjoituksesi näytelmäksi? Mahdollisuuksia on varmasti useita, kun vain keskittyy niiden löytymiseen.



Minä itse uskon, että kuka vain, joka on riittävän innokas oppimaan ja tekemään työtä, voi tulla kirjailijaksi. Älä ikinä anna periksi sen kanssa, mitä todella haluat tehdä!

Tämä blogikirjoitus päättää Kirjan kirjoittaminen - sarjan. Toivon että se on tarjonnut sinulle neuvoja ja apuja omaan taisteluusi oman projektisi kanssa. Jos ei muuta, niin toivottavasti sait edes hyvät naurut.

Ei muuta kun käsikirjoitusta kasaan ja kustantamoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti